tisdag 6 oktober 2009

Our Daily Bread

Ja jag skulle ju lämna ut receptet på brödet jag gjorde igår! Här kommer det! Jag gjorde det i sån stor matberedare eller bakmaskin eller vad man nu ska kalla det. Men det går naturligtvis lika bra för hand..

5dl vatten, 4dl fiberhavregryn, 1dl kruskakli

50g jäst, 4dl vatten, 1dl brödsirap, 1/2 dl rapsolja, 3tsk örtsalt, 4dl fint rågmjöl, ca 12 dl vetemjöl.

Pensling; Naturell yoghurt och havregryn

Koka först upp vattnet med gryn och kli till en gröt, låt det sedan svalna i bunken till 37 grader. Då smular du ner jästen och häller på vattnet i samma temperatur. Rör runt det tills jästen löst sig och det är en fin jämn smet. Tillsätt sirap, oljan, saltet och rågmjölet och arbeta det väl. Sedan häller du på halva mängden vetemjölet och arbetar det ett litet tag. Tillsätt sedan resten och arbeta det i 5-10 min.

Låt degen jäsa i en timme under bakduk.

Ta upp degen och knåda den väl i lite mjöl. Dela den i 2-3 delar (beroende på vad du har för form. Räcker till 3 små limpor eller 2 stora…) Forma till avlånga limpor och lägg ner dem i smörjda formar. Låt jäsa 30 min till.

Pensla på bröden med yoghurt (eller fil om man har det hemma) och strössla över havregryn.

In i ugnen i 175 grader i 45-60 min beroende på storlek på limporna. Om de skulle bli mörka mot slutet kan man bara slänga över dem lite folie sista tiden.

Låt svalna på galler under bakduk.

DSC05257

3 kommentarer:

Trasdockan sa...

Kommer in å norpar en bit av brödet. Det ser kanongott ut! Va duktig du är!

Zizzi sa...

Tack för receptet! Det ska jag skriva av och skriva in i min receptbok.

Jenny sa...

Mmmm, det ska jag prova, om jag hittar ingredienserna, hehe:) Ser mumsigt ut!